
آشنایی با فرآیندهای جوشکاری
از بین فرآیندهای جوشکاری، این چهار فرآیند جوشکاری قوسی متداولتر هستند که به شرح ذیل است:
- جوشکاری قوسی فلزی با الکترود روپوشدار (Shielded Metal Arc Welding یا SMAW)
- جوشکاری قوسی تنگستنی با حفاظت گاز خنثی (Gas Tungsten Arc Welding GTAW) یا (Tungsten Inert Gasیا TIG)
- جوشکاری قوسی فلزی با حفاظت گاز (Gas Metal Arc Welding یا GMAW) یا (Metal Inert Gas/Metal Active Gas یا MIG/MAG)
- جوشکاری زیر پودری (Sub-merged Arc Welding یا SAW)
جوشکاری قوسی فلزی با الکترود روپوشدار SMAW:
یکی از رایجترین روشهای اتصال قطعات، جوشکاری قوسی فلزی با الکترود روپوشدار است. ایجاد قوس الکتریکی عبارت از جریان مداوم الکترون بین دو الکترود و یا الکترود و قطعه کار بوده که در نتیجه آن حرارت تولید میشود. برای برقراری قوس الکتریکی بین دو الکترود، وجود هوا و یا یک گاز هادی ضروری است. در این روش حوضچه مذاب ایجاد شده با استفاده از روپوش الکترود که ذوب شده، محافظت میشود.
جوشکاری قوسی تنگستنی با حفاظت گاز خنثی GTAW:
این مدل که قوس را بین الکترود تنگستن (مصرف نشدنی) و حوضچه مذاب بکار میبرد. این فرآیند تحت محافظت گاز و بدون اعمال فشار صورت میگیرد. جوشکاری قوس الکترود تنگستن را میتوان با اضافه کردن فلز یا مفتول (پرکننده) و یا بدون آن بکار برد.
جوشکاری قوسی فلزی با حفاظت گاز GMAW:
یکی از فرآیندهای جوشکاری ذوبی است که حرارت مورد نیاز برای ذوب از طریق تشکیل قوس الکتریکی بین یک سیم ممتد مصرف شدنی و سطح کار تأمین میگردد. عمل محافظت از حوضچه جوش توسط یک یا مخلوطی از گازهای محافظ (Co2 , Ar , He , He +Ar , Co2+Ar)انجام میشود. در این روش، امکان جوشکاری ورقهای نازک تا ۵/۱ میلیمتر وجود دارد و برای فولادهای حساس به ترک هیدروژنی مناسب است و نسبت به روشهای دیگر نرخ رسوب مذاب آن بیشتر است. (حدود ۸ تا ۱۱ کیلوگرم در ساعت)
جوشکاری زیر پودری SAW:
در این روش قوس الکتریکی بین الکترود بی پوشش و قطعه کار در زیر پودر مخصوص جوش تشکیل شده و حوضچه جوش را به وجود میآورد. قطرات مذاب الکترود و حوضچه جوش توسط پودر جوش از اتمسفر محیط محافظت میکند. الکترود مصرفی به طور خودکار ومداوم از یک سیستم مکانیکی به محل ذوب تغذیه شده و پس از ذوب در سرتاسر محل اتصال رسوب داده میشود . در حین جوشکاری ، بخشی از پودر ذوب شده و به صورت سرباره بر روی جوش باقی میماند که بعد از انجماد از روی جوش جدا میشود. جوشکاری زیر پودری معمولاً با آمپر نسبتاً بالا صورت میگیرد که منجر به نرخ رسوبی بالاتر وعمق نفوذی بیشتر در مقایسه با سایر روشهای جوشکاری میشود. در فرایند جوشکاری زیر پودری حوضچه جوش نسبتاً حجیم بوده و فلز مذاب در آن میباشد، در نتیجه در مواردی که عمق نفوذ کامل است برای جلوگیری از جاری شدن مذاب به پشت درز جوش لازم است از تکیه گاه یا جوش پشتی (backing weld) استفاده شود.