در دوران باستان اقوام متمدن با برخی از مواد نفتی آشنایی داشتند و این آشنایی حاصل از شناسایی بعضی ازمواد نفتی حاصل از قیر بود.
که ایرانیان از ۵ تا ۶ هزار سال پیش از قیر به عنوان ملاط برای ساخت و ساز و هم چنین برای اندود کردن کشتی ها بکار می بردند.
نخستین فردی که با روش های جدید و دستگاه های حفاری مکانیکی در ایران به استخراج نفت و حفر چاه پرداخت فردی به نام ویلیام ناکسی دارسی بود که گروهی را به ایران اعزام کرد.
این گروه با بررسی های زمین شناسی احتمال وجود نفت را در حوالی قصر شیرین و شوشتر امیدوار کننده دانست سپس دارسی با بررسی نتایج فردی را به نام ماریوت برای دریافت امتیاز اکتشاف و استخراج نفت به در بار ایران فرستاد و توانست این امتیاز را در تمام ایران به جز ایلات شمالی از مظفر الدین شاه کسب کند.
چند ماه بعد از دریافت این امتیاز حفاری اولین چاه نفت در شمال غرب قصر شیرین در محلی به نام چیا سرخ یا چاه سرخ آغاز شد این چاه به علت نبود راه و نا امنی به کندی پیش می رفت چاه دوم نیز در همین حوالی حفاری شد که بهره دهی این چاه در حدود ۱۷۵ بشکه در روز بود.
دارسی با بررسی نتایج به دست آمده دریافت که حتی اگر در چیا سرخ نفتی بیش از این میزان بیابد به دلیل نبود امکان حمل و به بازار و هم چنین دوری از دریا سودی حاصل نمی شود در نتیجه منطقه را ترک کرد و به خوزستان روی آورد در منطقه خوزستان چاه اول و دوم بهد از حفاری به نفت نرسید.
باتوجه به این که سرمایه شرکت در نیمه اول ۱۹۰۸ رو به پایان بود روسای شرکت دستور توقف عملیات را صادر کردند
اما دارسی که وضع بهتری را ارزیابی کرده بود چند روزی از اجرای دستور توقف خودداری کرد و به حفاری ادامه داد تا سر انجام در روز پنجم خرداد ۱۲۸۷ شمسی در مسجد سلیمان حین حفاری در اثر برخورد مته حفاری به لایه نفت دار نفت با فشار فوران کرد.
پیدایش گاز
مقداری گاز تقریبا در تمامی مواد نفتی به صورت حل شده در نفت وجود دارد که در هنگام بهره برداری نفت گاز هم همراه نفت به سطح زمین انتقال میابد.
گاهی اوقات مقدار این گاز به قدری زیاد است که علاوه بر این که مقداری از آن در داخل نفت حاصل حل شده است حجم زیادی از آن به صورت آزاد در سطح نفت با فشار زیاد انباشته می شود.
متان ساده ترین نوع هیدرو کربن می باشد به طور کلی گاز از متان و سایر هیدرو کربن های پیچیده تر مثل اتان، پروپان و بوتان تشکیل شده است گاز طبیعی تمیز ترین سوخت فسیلی می باشد.
گاز طبیعی در ایران علاوه بر حجم زیاد یک عامل موثر و حیاتی در اقتصاد دارد.
گاز های مولد در واقع انرژی مخلوطی از هیدروکربن های سبک هستند این گاز ها ممکن است دارای ناخالصی هایی باشند که مقدار این ناخالصی ها بستگی منابع تولید دارد اما قبل از مصرف حتما باید این ناخالصی ها جدا شوند.
عمده ترین ناخاصی های گاز مولد شامل: هیدروژن سولفید، کربنیک اسید و رطوبت است.