ایمنی در صنعت نفت و گاز
اهمیت ایمنی بر کسی پوشیده نیست به همین منظور در یک گارگاه لازم است که یک ساختمان را به عنوان واحد ایمنی در نظر گرفته که در اکثر پروژه ها کارفرما کلاسهای ایمنی عمومی برای پرسنل در نظر میگیرد که بعضی از این دوره ها ایمنی برای کارکنان الزامی می باشد که به عنوان مثال می توان به آشنایی تخصصی با مواد در مقوله ی پیش راه اندازی و اثرات آن ها اشاره نمود.
واحد ایمنی شامل بخش هایی از جمله دفتر افسران ایمنی، کلاس آموزش با تجهیزات آموزشی مورد نیاز جهت آموزش پرسنل می باشد.
ایمنی در انبارداری
از آنجایی که اکثر کالا ها و مواد خریداری شده تا زمانی که نصب و مورد استفاده قرار گیرند در انبار نگهداری می شوند به منظور جلوگیری از خسارات مالی و جانی سنگین به پروژه رعایت نکاتی در انبار الزامی می باشد به دلیل وجود تنوع در کالاهای موجود در انبار از جمله مواد شیمیایی و اشتعال زا این نکات به منظور حفاظت و ایمنی انبار و سلامتی کارکنان از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.
این نکات شامل مواری مانند این که مسیر حرکت لیفتراک ها و افراد در داخل انبار باید بدون هرگونه مانع یا دست انداز باشد، برای سهولت رفت و آمد کارکنان و همچنین در شرایط اضطراری در انبار باید درب های جداگانه ای را به این منظور اختصاص دهند، انبار باید دارای سیستم های مناسب تهویه هوا، کنترل دما و هم چنین در قسمت پنچره ها دارای سایبان به منظور جلوگیری از ورود نور مستقیم خورشید به داخل انبار باشد چون در داخل انبار مواد قابل اشتعال و انفجار وجود دارد.
کف انبار باید دارای شیب مناسبی باشد که امکان شستشوی دوره ای آن وجود داشته باشد.
در انبار باید تابلو های هشدار دهنده با توجه به نوع مخاطرات موجود استفاده شود.
چیدمان کالا در انبار از اهمیت ویژه های برخوردار می باشد برای مثال برای نگهداری کپسولهای گاز در داخل انبار آن ها را باید در محلی معین به صورت عمودی قرار داده که به کمک زنجیر مهار شوند.
در نگهداری کالاهایی که چیدمان عمودی دارند باید طوری چیده شوند که با چراغهای سقفی حداقل یک متر فاصله داشته باشند.
کالاهای قابل اشتعال باید در داخل انبار به صورت جدا از هم چیده شوند که در هنگام آتش سوزی مانع سرایت آتش به سایر بخش ها شود.
خاموش کننده های آتش در انبار باید در موقعیت های مناسب و به تعداد کافی نصب شوند که از هر نقطه انبار برای دسترسی به ان ها بیش از ۳۰ متر طی نشود.
وجود جعبه های کمک های اولیه در صورت وجود فاصله زیاد به مراکز درمانی ضروری است از جمله اقلام مهم در جعبه کمک های اولیه شامل گاز استریل، چسب زخم، باند و بتادین می باشد.
انبار مواد شیمیایی و سموم باید حداقل مجهز به دو دستگاه کپسول اطفاء حریق پودر و گاز ۱۲ کیلوگرمی و یک دستگاه کپسول پودر و گاز ۵۰ کیلویی بوده و نسبت به حجم انبار دارای تعدادی سطل آتش نشانی روباز به رنگ قرمز محتوای ماسه خشک سرند شده باشد.
در هنگام حمل بار باید به باری که قصد حمل آن را دارید نزدیک شوید و کاملا بنشینید و آن را کاملا به بدن خود نزدیک نموده و بارهای سنگین در محدوده ارتفاع کمر قرار گیرند و هرگز نباید باری را که مانع دید می شود را حمل کرد.
رانندگان لیفتراک باید دارای گواهینامه ویژه رانندگی لیفتراک باشند.
حمل پروفیل، الوار و بارهای طویل با لیفتراک های دارای شاخکهای معمولی مجاز نمیباشد چون این عمل موجب کاهش تعادل لیفتراک و سبب ریزش بار آن می شود هم چنین حمل کپسولهای گاز هم نباید توسط شاخک های لیفتراک صورت گیرد چون ممکن است در صورت سقوط موجب انفجار شود.
در هنگام استفاده از باربر های دستی در سراشیبی ها باید باربر را در مقابل خود نگه دارید طوری که باربر کاملا تحت کنترل شما باشد و حین برداشتن بار توسط باربرهای دستی پا های خود را از چرخهای باربر دور نگه دارید
در هنگام استفاده از نردبان باید آن را طوری قرار دهید که زاویه آن با زمین حدود ۷۵ درجه باشد.
ایمنی در حفاری و گود برداری
به منظور حفر کانال های باریک و ایجاد فضای مناسب در زمین جهت لوله کشی خطوط زیر زمینی، انتقال گاز، آب، فاضلاب و سایر مواد از طریق خاکبرداری یا سنگ برداری و یا ترکیبی از هر دو عمل حفاری صورت می گیرد.
حفاری معمولا می تواند همراه با حوادث فراوانی باشد که برای جلوگیری از وقوع حوادث رعایت نکاتی الزامی می باشد.
قبل از شروع عملیات حفاری باید تمامی مجوزات لازم برای این کار گرفته شود و هم چنین زمین مورد نظر باید از نظر استحکام و موقعیت تاسیسات زیر زمینی مورد بررسی قرار گیرد.
ضایعات و نخاله های گود برداری باید حداقل در فاصله ۵۰ سانتی متری از لبه گودال قرار داده شوند و دیوار های هر گود برداری که عمق آن بیش از ۱۲۰ سانتی متر بوده و احتمال خطر ریزش وجود داشته باشد باید به وسیله ی سپر و مهار های محکم و مناسب حفاظت شوند مگر آن دیوار هایی که دارای شیب مناسب می باشند.
در محل هایی که احتمال سقوط اشیاء به محل حفاری و گود برداری وجود دارد باید موانع حفاظتی برای جلوگیری از وارد شدن آسیب به کارگران پیش بینی گردد هم چنین برای پیش گیری از سقوط کارگران و افراد عابر به داخل محل گودبرداری و حفاری نیز باید اقدامات احتیاطی از قبیل نصب نرده و موانع اطراف محوطه گود برداری و هم چنین قرار دادن علائم هشدار دهنده صورت گیرد.
شب ها باید تمامی معابر و اطراف کانال روشنایی کامل تامین شود.
در کانال هایی که عمق آن ها بیش از یک متر می باشد نباید کارگران به تنهایی وارد عمل شوند و هم چنین باید به ازای حداکثر هر ۳۰ متر طول یک نرد بان نصب شود و لبه ی فوقانی نردبان باید حدود یک متر از لبه شیار ادامه داشته باشد.
هر کاری که در لبه ی کانال هایی با عمق ۳ متر یا صورت میگیرد باید از خطر سقوط توسط موانع لازم حفاظت شود.
در هنگام حفاری باید از عدم وجود آب و منابع ارتعاشی درنزدیکی گودال اطمینان حاصل شود و در صورت وجود خطر در تجهیزات باید سریع به مسئولین مربوطه گزارش داده شود.
پریدن از عرض کانال ممکن است خطر آفرین باشد بنابراین برای سهولت عبور پرسنل از عرض کانال بهتر از پل های موقت با نرده حفاظتی نصب شود.
معمولا در حفاری و گود برداری اکثر حوادث به دلیل سهل انگاری شخص یا اشخاصی صورت می گیرد.